Fyra orsaker till nacksmärta och hur blir man av med det

Nacksmärta är ett vanligt problem. De flesta (uppskattningsvis 75%) får det. Nacksmärta kan naturligtvis vara mycket begränsande, särskilt om smärtan är konstant intensiv. Även om det ”bara” är viss stelhet kan det påverka din dagliga verksamhet och din produktivitet på jobbet negativt.

Smärta är din kropps sätt att berätta att något är fel. Det är en signal till din hjärna som indikerar att något inte fungerar som det ska. Många tar smärtstillande medel som svar på smärta. Naturligtvis hjälper det dig att må bättre ett tag, men det löser inte problemet eftersom det inte kommer att eliminera den bakomliggande orsaken.

Orsaken till nacksmärta är ofta ett problem med en eller flera leder i nacken. När dessa leder inte rör sig ordentligt kan de störa kommunikationen mellan din hjärna och din kropp och orsaka smärta.

Detta kan göra att dina muskler krampar och förvärrar då smärtan.
Vanliga orsaker till smärtande nacke inkluderar:

Dålig hållning

Många människor har dålig hållning. Detta förvärras när du sitter framför en dator (eller värre, en bärbar dator) hela dagen. Att titta mycket på din telefon eller surfplatta med huvudet böjt orsakar också många problem. Se till att din arbetsplats är väl inredd och anpassad och ta regelbundna korta pauser för att träna.

Stress

Alla verkar vara upptagna och stressade idag. Korta perioder av stress är inte nödvändigtvis ett problem, men när stressresponsen blir permanent skapar det spänning i hela kroppen. Du kan dra dina axlar upp till öronen utan att du förstår det. Detta kan leda till stelhet i nacklederna och musklerna. Meditation kan göra stor skillnad för att hantera stress. Även att meditera i tio minuter om dagen kan vara till stor hjälp.

Fel liggställning

En kudde som stöder nacken väl är mycket viktig. Se till att din ryggrad är i neutral position när du sover. Om du sover på ryggen, se till att din kudde inte är för hög. Om du sover på sida, se till att du har en kudde som stöder din nacke. Man ska aldrig sova på magen! Detta är inte ett neutralt läge eftersom din nacke är vänd åt sidan. Detta sätter stort tryck på nacke leder och muskler och detta orsakar nackbesvär hos många människor.

Olyckor och fall

Bilolyckor och fall kan sätta sig mycket på din nacke. Det fysiska slaget kan orsaka problem i ryggraden, särskilt i nacken. Halsfogar som inte rör sig normalt som ett resultat av smällen kan leda till nacksmärta och andra problem och kontrolleras inte på sjukhuset eller hos läkaren. Ibland finns det omedelbar smärta efter en olycka eller om man har fått en smäll på annat sätt är det uppenbart att detta är orsaken till nacksmärta. Men det är också möjligt att klagomålen dyker upp mycket senare.

Om du har nacksmärta som inte kommer att försvinna, kan du dra nytta av en naprapatvård. Så snart dina livmoderhalsar inte längre rör sig ordentligt kan du ofta inte återställa det själv. En naprapat är expert på att korrigera ryggraden, och nacksmärta är ett av de många klagomål som en naprapat kan hjälpa till med. Naprapater fokuserar på att återställa ryggraden så att ditt nervsystem kan fungera optimalt och din kropp kan återhämta sig bättre. Smärtsymptom försvinner vanligtvis så snart din kropp fungerar som den ska igen.
Om du letar efter en naprapat i Stockholm för att hjälpa dig med nacksmärtor, kontakta då oss och boka en tid.