Whiplash efter en bilolycka

Du har förmodligen hört talas om whiplash-skada och att de kan orsakas av bilolyckor. Vad inte alla vet är att det är viktigt att få ryggraden kontrollerad av en naprapat efter en bilolycka, även om du inte har några känningar. I det här blogginlägget ska jag förklara vad som händer med din kropp under en bilolycka så att du förhoppningsvis kan förstå varför det är viktigt att få en ryggrad kontrollerad av en naprapat om du någonsin har varit i en bilolycka.

Whiplash-skada är vanliga till följd av en bilolycka. Whiplashrörelsen inträffar när du slår huvudet plötsligt framåt, bakåt och ibland i sidled. Denna rörelse påverkar musklerna och lederna i nacken, och naturligtvis inte på ett bra sätt. Tro inte att whiplash endast uppstår efter en våldsam kollision; en förändring på bara 4–6 kilometer i timmen under olyckan kan orsaka problem. Det är därför som många människor får whiplash-skador efter olyckor som inte verkade så farliga alls och där det inte var så mycket skada på bilen.

Vissa människor känner sig omedelbart stelna eller blåmärkta efter en bilolycka eller upplever nacke eller ryggsmärta, men så är inte alltid fallet. Ibland kan det ta dagar, veckor eller till och med månader innan symtomen uppträder. Detta beror på att din kropp ofta kan kompensera för fasta ryggkotor som skapats under kollisionen. Med tiden kan din kropp ofta inte längre kompensera för andra former av överbelastning som dålig hållning eller sitta mycket, och smärtan kan fortfarande uppstå.

Whiplashskador kan orsaka följande symtom:

  • Nacksmärta och stelhet
  • Huvudvärk
  • Axelsmärta
  • Armsmärta, stickningar eller domningar
  • Ryggont
  • Yrsel
  • Trötthet

Om du har smärta omedelbart efter en bilolycka kommer musklerna runt det smärtsamma området att dra åt sig. Inledningsvis kan kylning med is hjälpa till med smärtan, och du kommer antagligen vilja röra dig så lite som möjligt. Efter tre dagar blir det mycket viktigt att röra sig så normalt som möjligt, annars kan din återhämtning bli svårare och du kan utveckla kronisk smärta.

Om du har problem med att röra dig normalt kan det finnas leder i ryggraden som begränsar normala rörelser. Det är viktigt att träffa en naprapat så snart som möjligt efter en bilolycka, även om du inte har några symtom. En naprapat kan kontrollera ryggraden för fasta ryggkotor och behandla dem vid behov. På detta sätt ger du din kropp den bästa chansen för en snabb återhämtning och du kan förhindra problem på längre sikt.

Har du någonsin varit i en bilolycka och vill du kontrollera din ryggrad? Boka in ett möte med en naprapat från Stockholm idag!